對 聯通櫻花卡 之二三事

Q: 中國的櫻花卡和香港的有分別嗎?
A: 應該有,香港的 apn 係 3gwap 而中國的 apn 係 3gnet (不能共通) ,有人用 iphone 試過香港櫻花卡,apn 係會自動加入。至於 android… 大家還是手入吧!

由於貪平在深水埗買卡($100-120,7天3Gb),以下將以中國的櫻花卡為親身實測(見諒 -_-)
DSC_0274

Q: 容易使用嗎?
A: 基本上在日本找到網絡(手動) Softbank,手機設置為 Enable Data Roaming (andorid 機的 wireless and network 內設置),再入埋 apn 就用得。
聯通會寄出sms通知開通成功,而每 10mb 會寄個 sms 提醒,每次連網會有容量總結(超密超煩)。
建議關了手機的短訊通知鈴聲,唔係坐火車響就尷尬 (日本人坐車真係好安靜,大家都係入鄉隨俗吧)

Screenshot_2014-04-18-21-07-04

Q: 速度快嗎?穩定嗎?
A: 網絡比想像中穩定但並不快 (可能本身在港都係用 384k cheap cheap plan),一般上網查資料睇乘車 apps 及 google map 係卓卓有餘。其它睇片,下載野的話大家都係不要抱太大期望。

Screenshot_2014-04-18-09-48-53

Q: 蘋果日報,Facebook 及 Whatsapp 可用/連到嗎?
A: 唔得,但 Line 及 G+ 暢通無阻 (估計佢係連過國內Proxy,那國內翻牆前去唔到的網站,呢張卡都一樣去唔到)。
有說話只要開 openvpn 就可以,但實際的速度真係慢到您唔想咁做。

Q: 7天 3Gb 夠用嗎?
A: 這7天基本上不停上網,都係只用到1Gb,絕對無需要慳住使 (速度慢係主因)

Q: 購買時要注意什麼?
A: 睇下封條有無比人拆到及要注意 sim 卡的 size 是否合用(大 sim,  micro sim)。好在買時問問,賣家先拆出來幫忙剪卡 >_< (港版櫻花卡是的有分 sim 版本)

總結:以 $100-120 可以在日本上到網都真係算超值,如果速度真係想快的話建議可試下剛出的 sonet Prepaid LTE sim 卡 (注意HTC 機 及 黑莓機暫不能使用)
詳情:http://www.so-net.ne.jp/prepaid/tc/index.html

螢幕快照 2014-04-25 下午10.48.53

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s